Legyen szó akár egy fog eltávolításáról, egy fogimplantátum behelyezéséről vagy csontpótlásról, tévhit, hogy a szájsebészeti beavatkozás után koplalni kell. De persze ahhoz, hogy gond nélkül begyógyuljon az ínyen keletkezett seb, nem mindegy, hogy mi kerül a tányérunkra, illetve a poharunkba.
A szájsebészeti beavatkozás végén az orvosunk szakszerűen összevarrja az ínyen ejtett metszést, amely aztán általában egy-két hét alatt begyógyul. Utána kerülhet sor a varratszedésre. A kettő közötti időszakban azonban ügyelnünk kell a fertőzésveszélyre, illetve arra, nehogy felsértse valami a sebet. Elsőre úgy tűnhet, alig tudunk majd enni valamit, a közös családi étkezéseket pedig teljesen elfelejthetjük, de valójában nem ennyire kellemetlen a helyzet. Dr. Kelemen Mátéval, a VitalEurope szájsebész szakorvosával összegyűjtöttük azokat az alapszabályokat, amelyeket érdemes betartani a mielőbbi és teljes gyógyulás érdekében.
Az első kérdés: mikor?
A műtét után közvetlenül szénsavmentes vízzel már olthatjuk a szomjunkat, ám enni nem tanácsos addig, amíg teljesen el nem múlik az érzéstelenítő hatása. A zsibbadás miatt ugyanis esetleg ráharaphatunk nyelvünkre, ajkunkra vagy szánk belső részére.
Csak semmi pezsgés
A szénsavas italok különben sem „ízlenek” a fogaknak, hiszen a szénsav maró hatású, így károsítja a fogzománcot és akár a fogak gyökereit védő fogcementet is. Ugyanígy a sebeket is irritálja, ezért szájsebészeti beavatkozás után mindenképp mondjunk le a bubis italokról.
Tilos a tej!
A tejet is érdemes mellőzni, sőt az összes olyan tejterméket, amely élőflórát tartalmaz (mint például a joghurt és a kefir). Ezek ugyanis könnyen előidézhetik, hogy nemkívánatos baktériumok szaporodjanak el a sebben vagy annak környékén, és az begyulladjon.
Heveskedni nem ér
Vannak olyan ételek, italok, amelyeket forrón szeretünk, de amíg be nem gyógyul a szánkban lévő seb, jobb, ha kerüljük a túlságosan meleg vagy fűszeres ételeket. Ezeknek ugyanis értágító hatása lehet, ami ilyenkor nem szerencsés. Ugyanez igaz az alkoholra is, ezért pár napot várjunk, amíg koccintunk a sikeres műtétre.
Ne keménykedjünk!
A kisebb-nagyobb magvakat tartalmazó élelmiszereket (müzli, bogyós gyümölcsök, szőlő, olajos magvak) is érdemes kerülni, mert azok könnyen beékelődhetnek a sebbe. Jól átsütött steaket se ilyenkor készítsünk, és általánosságban véve mellőzzünk mindenféle keményebb ételt.
Zöld utat kapnak
A tiltólista után nézzük, miket fogyaszthatunk bátran egy szájsebészeti beavatkozás után! Korlátozás nélkül ihatunk szénsavmentes ásványvizet, langyos gyógyteát, gyümölcsleveket, smoothie-t (amennyiben mag nincs benne). A pürésebb, puhább állagú ételeket érdemes előnyben részesíteni, ha pedig rágni kell, ne a seb oldalát terheljük. A menünkben szerepelhetnek még tésztafélék (de ne tejszínes szósszal), főzelékek, levesek, párolt halak. Némi kreativitással tehát megoldható, hogy változatos, tápláló és finom legyen az étrendünk ebben az átmeneti időszakban is.
Ha Ön is szájsebészeti beavatkozás előtt áll, kérjen időpontot tőlünk még ma!